Recept


Varm smörgåstårta


Ugnstemperatur: 175 grader

Hönökakor, 6 halvor
Purjolök
2 paket bacon
Creme Fraiche
Tacosås
Kryddor efter egen smak.
Ev, Vitlök
Ost

Fräs baconet i en stekpanna och ha sedan ner purjolök som du fräser med baconet.
Låt det puttra en stund och blanda sedan i creme fraiche och kryddor, t.ex. salt, peppar paprikapulver, tacokryddor, tillsammans med tacosåsen. Krydda och blanda tills du är nöjd!

Bred smör på 6 hönökakor och lägg sedan ihop dom som runda bottnar och bred fyllning mellan lagren. Ha inte någon fyllning på översta lagret utan strö istället på riven ost.

Sätt in det i ugnen i ca 15min.


Ps. Servera gärna med en kolsallad.


Nedanför hittar ni just mina favoriter på gottebordet i jul.

Ps. Avnjutes bäst med hjälp av en massa gäster, julmust för de små och kaffe för de stora...

Lite hjälp på traven...

Kulprov
Droppa i en klick kola/knäck smet i ett glas kallt vatten. Smeten är färdig om det går att rulla en fast mjuk kula.


Rocky road ca. 40 bitar

400g ljus choklad
15 dumlekola ( i min påse var det 18st men jag körde i allihopa )
3 1/2 dl salta jordnötter ( självklart går det att ha i vilka nötter som helst )
1dl rice krispies
1 1/2dl mini-marshmallows
1 1/2dl gelehallon

Självklart kan receptet variereas men just ditt favoritgodis!

Smält chokladen över vattenbad. Blanda chokladen med övriga ingridienser. Bred ut smeten i en bakplåtpappersklädd form ( ca. 15 x 20 cm ). Ställ kallt i ca. 2timmar.
Stjälp upp och skär i bitar.




Kokosbitar ca. 50st
50g smör
1dl strösocker
2dl vispgrädde
200g kokosflingor

Överdrag
200g ljus choklad
25g kokosfett

Blanda smör, socker och grädde i en kastrull och koka i 5 min. Tilsätt kokosflingorna. Häll ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna till lagom tjocklek och låt stå kallt. Skär ut i bitar

Överdrag
Smält chokladen och kokosfettet över vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsungn.
Doppa kokosbitarna och låt dem stelna.

Konfektgodis ca. 20 bitar
300g mjuk nougat
100g mörk choklad
100g mandel
100g röda coctailbär
100g russin
3msk florsocker

Klä en liten form ( 10 x 20 cm ) med bakplåtspapper. Hacka nougaten och chokladen och smält över vattenbad.
Hacka mandeln och coctailbär. Blanda florsocker med den smälta nougaten och chokladen. Tilsätt frukt och mandlar. Häll smeten i formen och låt stå kallt tills det stelnat. Skär kakan i bitar och servera den till en kopp kaffe!

Smörkola ca. 60st

100g smör
2dl vispgrädde
3dl strösocker
1dl ljus sirap
1tsk vaniljsocker

Smält smöret i en kastrull ( ca. 2 liter ). Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka kolan tills den klarar kulprovet, det tar ca. 15-30min.

Häll försiktigt ut smeten på ett bakplåtspapper i t.ex. en långpanna. Bred ut den till lagom tjocklek och låt den svalna.

Skär den i bitar innan den hunnit stelna för mycket. Vik bitarna på mitten och lägg in dem i bakplåtspapper.

För bild se nedan.


Knäck, grundrecept

Smörkola och polkagrisknäck

2dl grädde
2dl strösocker
2dl ljus sirap
1msk smör

Placera knäckformar på en bricka. ( Om du väljer att inte göra strutar )

Häll grädde, sirap och socker i en kastrull. Sätt på medelvärme och låt det koka upp, rör om hela tiden med en träslev, sänk temperaturen lite så att knäcken bubblar lite stillsamt.
Koka tills smeten är 120 grader, lite till om du vill ha en hårdare knäck, eller i 15min och gör knäckprov.

När du tycker att knäcksmeten är lagom, lyft kastrullen från värmen och tillsätt en matsked smör och rör om.

Häll över smeten i ett litermått med pip eller en tillbringare som tål värme. Häll i knäcksmeten i formarna /strutarnaoch ha i lite nötter ( Man kan även ha i nötterna i botten på formarna )

Vill du göra strutar?
Gör strutar av bakplåtspapper fäst eventuelt ihop dem med lite smält socker eller en droppe knäcksmet. Stoppa ner strutarna i en bunke med socker så att de står stadigt och häll i knäcksmeten. När knäcken börjat bli lite seg stoppar du ner glasspinnar som klubbpinnar.

Knäcken kan smaksättas på massor av vis eller inte alls. I år blandande vi ner 1dl krossade polkagrisar i smeten när den var färdigkokt.

Glömde du smöret?

Det gör inget! Jag har glömt smöret massor med gånger men det har funkat lika bra ändå!


Havreflarn  ca 35st

Ugnstemratur: 175 grader

100g margarin eller smör
3dl stora havregryn
1 ägg
1 1/2dl socker
1msk vetemjöl
1tsk bakpulver

Ljusa och mycket spröda. Satsen är med avsikt inte så stor. Om smeten får stå länge sväller grynen och kakorna flyter inte ut som dom ska. Gör hellre två satser i följd än en dubbel.

Sätt på ugnen. Smält smöret och rör ner grynen i det heta fettet. Vispa socker och ägg pösigt. Rör försiktigt ner grynblandningen och mjölet blandat med bakpulvret.
Klicka genast ut smeten glest på plåtar, täckta med bakplåtspapper eller smorda. Tag ca 1 tsk till varje kaka och lägg 10-12 klickar på varje plåt.
Grädda mitt i ugnen tills flarnen blivit guldgula, 6-7 minuter. Låt dom svalna något innan dom lossas.
(vill du böjer du dom över ett spånjärn medans dom är varma)
Om flarnen hunnit svalna och stelna kan dom sättas i i ugnen på värme för att bli lättare att lossa.
Låt det smaka!


Toscakaka  ca 16 bitar
 Ugnstemperatur: 175 grader

100 g margarin eller smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl grädde eller mjölk

Glasyr:
100g margarin eller smör
1dl socker
2 msk vetemjöl
2msk mjölk
2 påsar ( 35 g ) mandelspån eller 1 1/2 dl skållad och hackad sötmandel

Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24cm i diameter.
Smält mat fettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsättmjölet blandat med bakpulvret,
matfettet och vätskan.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ungnen i ca 20-25 minuter.
Förbered under tiden glasyren.
blanda samman ingredienserna i en kastrull. Värm massan under fösiktig om rörning tills allt blandat sig och tjocknat. Bred glasyren på kakan.
Flytta upp kakan till mitten av ungnen och grädda ytterligare 15 minuter eller tills den fått färg.



Söndagsäppelkaka
150g kylskåpskallt smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
150g vetemjöl
(smör och ströbröd till formen)

FYLLNING
2-3 äpplen (beroende på hur stora dom är)
pärlsocker

1.Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smöret (det blir enklare om du kör det i en micro en kort stund) och sockret med en elvisp. Tillsätt ägget och vispa till en jämn massa. Nu ska du tillsätta mjölet tills det blir som en deg.
2. Smörj och bröa en rund form (gärna med löstagbar kant) och tryck försiktigt ut degen med mjölade händer.
3. Skala, kärna ur och dela i tunna klyftor. Tryck ner dom i smeten och häll på pärlsocker och om du vill lite kanel. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35minuter.



Spritskransar

Ingredienser:

65g mandel
200g smör
2dl florsocker
1 äggula
4dl vetemjöl


Mal mandeln och värm smöret så det blir mjukt.
Rör smöret och tillsätt florsocker, äggula, mandel och mjöl. Blanda ihop till en smidig deg. (om man vill kan man tillsätta ett par droppar bittermandelolja för smakens skull.)
Spritsa ut degen i längder och skär den i bitar. Bitarna tar du och formar till en ring. Storleken bestämmer du själv.

Grädda i 10 minuter på 175grader.



2 kommentarer: